maanantai 19. maaliskuuta 2012

Silmälääkärissä

Tänään kävimme Nuutin kanssa Hakametsän eläinlääkäripalvelun silmiin erikoistuneella eläinlääkäri Sanna Elfingillä. Nuuti oli tapansa mukaan reippaana ja häntä heiluen valmiina pusuttelemaan jokaisen lääkärin ja hoitajan tai muuten vaan ohitse kulkevan, eipä paljon eläinlääkärikäynnit poitsua jännitä.

Silmätutkimuksen tulos oli normaali, eikä mitään kipua aiheuttavaa tai infektioille altistavaa silmäsairauteen viittaavaa löytynyt. Tällä hetkellähän Nuutilla oli antibioottitippa-kuuri päällä, joten silmäkin oli suht hyvännäköinen. Nuutin toistuvat tulehdukset johtuvat lääkärin mukaan silmän vasta kehittymässä olevasta vielä heikosta vastustuskyvystä ja näin ollen ylivoimakkaasta puolustusreaktiosta pölyyn ja muuhun, mikä silmään päivittäin joutuu. Tällä kertaa sain kuulla tilanteen rauhoittuvan vasta koiran tullessa 1,5-2 vuoden ikään. Toivottavasti Nuutin ei ihan noin kauaa tarvitsisi kärsiä näistä silmätulehduksista!
Suurin poikkeus aikaisemmin silmiä katsoneisiin eläinlääkäreihin oli se, että Elfving suositteli välttämään lääkityksiä, Nuutille ne kun eivät ole tuoneet kuin hetkellistä apua. Lisäksi lääkitykset tappavat kaikki silmän bakteerit, joita silmässä kuitenkin olisi hyvä jonkun verran olla. Tätä olen itsekin pohtinut, mutta aiemmat eläinlääkärit ovat todenneet lääkekuurit välttämättömiksi. Tänään saamiemme ohjeiden mukaan lääkekuuri olisi meille tarpeen vasta jos luomet turpoilevat, koira siristelee tai imukudos kasvaa niin suureksi, että se mekaanisesti haittaa silmässä, ja tällöin kortisonitippaa tulisi käyttää kolmen viikon mittaisena kuurina, kun tähän astiset kuurimme ovat olleet vain 10 päivää. Mutta tästä eteenpäin Nuutin keltavihreään silmärähmimiseen ja kutinaan riittää hoidoksi pelkkä silmien huuhtelu (mikä tosin ei ole pitänyt tulehduksia poissa) ja antibioottitippa-kuuri jätetään kesken. Kevään pölyjä varten saatiin vielä lisäksi viscotears tippoja silmien suojaamiseen, sillä silloin silmävuoto saattaisi lisääntyä.
Toivottavasti ei kuitenkaan lisääntyisi, sillä nykyinenkin tilanne on ollut Nuutille kovin ikävä silloin kun silmätipat eivät ole vielä tepsineet. Silmät rähmivät reilusti ja kutisevat kovin. Lääkärin mukaan kauluria ei tarvitsisi kutisemisesta huolimatta käyttää, mutta katsotaan nyt kuinka nuo alkavat taas kohta antibioottikuurin lopettamisen jälkeen rähmiä ja vaivata, että tarvitaanko kauluria kuitenkin. Arki-elämään Nuutin silmien ei tule antaa vaikuttaa, Nuutin tulehdus ei eläinlääkärin mukaan tartu, joten samoja puuhia voidaan tehdä silmätulehduksista huolimatta.
Toisaalta helpottavaa ettei silmissä ollut mitään vikaa, mutta myös harmi ettei saatu mitään hoitokeinoa tilanteeseen. Vaikken mieluusti Nuutin silmään noita "myrkkyjä" laitakkaan, niin silti lääkkeistä on ollut apua ja Nuutilla on niiden aikana selvästi parempi olla, kun silmät eivät kutise. Antibioottikuuri jäi nyt kesken, mutta toivottavasti silmät eivät ole muutaman päivän päästä taas samassa tilanteessa kuin kuurin alettua. Toiveenahan tietysti olisi etteivät silmät enää tulehtuisi!

3 kommenttia:

 1. Nemolla oli kans pienenä samantyylisiä oireita, muttei ihan niin voimakkaina kuin Nuutilla. Silmätarkissa kaikki oli myös priimaa. Mietin jo ties mitä allergioita jne, mutta yhtäkkiä oireet vain hävisivät :) Ikää Nepsulla taisi olla vuoden verran eikä sen jälkeen ole ollut yhtään silmäongelmia. Ootko kokeillut jo maitohappobakteerikuuria? Tsemppiä :)

  VastaaPoista
 2. Kiitti tsempeistä! Kiva kuulla että oireet olivat yhtäkkiä hävinneet, jospa meillekin kävisi niin :)

  Maitohappobakteereita ei olla kokeiltu, pitääkin koittaa olisko niistä apua. Allergiat on itselläkin käynyt mielessä, tosin Nuutilla on ruoka muutenkin vaihdettu näiden oireiden aikana eikä vaihdos vaikuttanut silmiin mitenkään. Enkä mieluusti niin usein nuoren koiran ruokaa vaihtelisi, etenkin kun eläinlääkärit ovat olleet sitä mieltä ettei tällainen selkeästi tulehduksellinen silmävuoto olisi allergian oire. Mutta tiedä sitten.

  VastaaPoista
 3. Meillekin sanottiin samaa allergioista ja ilman ruokavalion muutosta oireet sitten hävisivätkin :) Mutta toivottavasti pikkumies paranee pian!

  VastaaPoista